Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Volg ons

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

Reizen en de plantenziekte Xylella

Reizen en de plantenziekte Xylella

Voorkom introductie in Nederland

Via plantjes, stekjes en ander plantmateriaal kunt u ongemerkt nieuwe ziekten en plagen introduceren in Nederland zoals recent is gebleken met Xylella fastidiosa, een gevaarlijke bacterieziekte die in Zuid-Italië verwoestend is voor olijfbomen en in Californië miljoenen schade in de druiventeelt veroorzaakt. Er zijn op dit moment circa 400 plantensoorten bekend die ook vatbaar zijn voor Xylella.  

Uitbraak in Nederland  

Als er in Nederland een uitbraak van Xylella plaats vindt, dan loopt het gehele boomkwekerijassortiment, een aantal vaste planten én veel potplanten gevaar. Uit besmette gebieden en de omliggende 10 kilometer daar omheen mogen namelijk minimaal 5 jaar geen planten worden vervoerd. Hierdoor ontstaat grote exportschade en zullen er veel minder planten voor consumenten beschikbaar zijn. Bestrijding van Xylella is alleen mogelijk door aangetaste planten en bomen te vernietigen. De bacterie levert geen gevaar voor mens of dier op.

Hoe ziet het ziektebeeld eruit? 

Vaak blijven planten lang symptoomloos. De bacterie belemmert het watertransport in de plant. Bij gevoelige gewassen als olijf, citrus, druif, oleander, prunus (onder andere kers en pruim) en vleugeltjesbloem treden verschijnselen op zoals:
bladvergeling; achterblijven in groei; bruine afstervende bladranden; en tenslotte afstervende takken, planten en bomen. 
Voor meer symptomen op verschillende gewassen raadpleeg de website van EPPO (de Europese NVWA's).

Wat kunt u doen? 

Reizigers binnen Europa

Binnen de EU is het verboden om planten in bezit te hebben die besmet zijn met Xylella. Daarom het dringende advies: neem geen planten mee zeker niet uit Mediterrane gebieden. In de besmette gebieden in Zuid Italië (de “hak”) en Zuid Frankrijk rond Nice/Marseille en Corsica is dit zelfs verboden. 

Reizigers buiten Europa

Neem geen planten, snijbloemen, bloembollen, stekken, groenten, fruit of zaden mee uit een land buiten de EU. Dit is in veel gevallen zonder fytosanitair certificaat verboden en hierop wordt aan de grenzen ook gecontroleerd.
Meer informatie over producten die niet ingevoerd mogen worden, producten waarvoor een fytosanitair certificaat nodig is en informatie over algemene uitzonderingen voor reizigers vindt u op de pagina Certificaat- en inspectieplichtige producten bij import.

Vernietiging verdacht materiaal 

Heeft u verdacht plantmateriaal of twijfelt u of de planten besmet zijn, stop de plant(en) in een plastic zak, bindt deze dicht en stop hem in de afvalcontainer. Controleer daarna of andere planten afwijkende verschijnselen gaan vertonen en voer deze zo nodig ook zo af. Vermoedt u dat het om Xylella gaat, neem dan contact op met: [email protected] 
Voor overige vragen kunt contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 090003 88.